Linuxig: Dubtes sobre linux

PMF per a nouvinguts

De Wiki de Softcatalà

A moltes webs hi ha una secció de novells, és a dir, per a gent amb poca experiència en Linux.

Aquesta pàgina vol anar una mica més enllà. Té la voluntat de convertir-se en una web per a nouvinguts: gent que té previst fer el pas a Linux o que, just l'acaba de fer i ja s'ha trobat amb problemes.

Algunes de les preguntes i respostes han anat a parar aquí després de sortir diverses vegades al fòrum de Linux. Esperem que us siguin d'utilitat!

NOTA IMPORTANT: Quant a les rectificacions, recordau que això és una informació introductòria i que, aprofundint un poc més, les coses dites més avall potser s'haurien de matisar una mica!

Taula de continguts

Abans

Per què Linux?

 • Perquè és gratuït.
 • Perquè, com tot el programari lliure, el podem instal·lar a tants ordinadors com vulguem.
 • Perquè en podem fer còpies als amics sense tenir mala consciència.
 • Perquè quan el copiem fem un favor als autors, que el que volen és la difusió de la seva obra.
 • Perquè, si en sabem, el podrem modificar al nostre gust.
 • Perquè Windows falla massa sovint.
 • Perquè té totes les aplicacions que pot necessitar un usuari estàndard (missatgeria instantània, jocs, reproductor de mp3, processdor de textos...)
 • Perquè els monopolis mai han estat bons.
 • Perquè hi ha algunes distribucions que són en català.
 • Perquè si m'agrada i en sé, puc traduir la meva distribució preferida al català: ningú m'haurà de donar permís ni me'n podrà privar.
 • Perquè està desenvolupat i mantingut per milers de voluntaris d'arreu del món. Perquè és un sistema operatiu que es pot instal·lar tant a PCs com a Macintoshs.
 • Perquè és un sistema operatiu molt estable i ideal per a les xarxes.
 • Perquè la majoria dels servidors d'internet (màquines que han de funcionar set dies a la setmana i tres-cents seixanta-cinc dies a l'any) l'usen.
 • Perquè és invulnerable a la majoria dels virus que circulen per internet.
 • Més informació.
 • Per què és millor Linux?

Quins inconvenients té Linux?

Inconvenient Possibles solucions
No hi ha tanta oferta de programari (especialment jocs) com al Windows. Consulteu la pàgina de Jocs per a més informació sobre els jocs i Linux.
Molts programes només tenen la versió per Windows. Consulteu la secció Funcionen els programes de Windows amb el Linux?
No detecta automàticament tant maquinari com el Windows. Es poden utilitzar emuladors com el VMware Server que és gratuït i us permet instal·lar i configurar, en un Windows virtual, la majoria del maquinari de Windows.
És més complicat instal·lar-hi segons quins programes.
Algunes funcions no es poden realitzar des de l'escriptori i s'han de fer des de l'indicador d'ordres. Proveu altres escriptoris o instaleu noves utilitats gràfiques que us permetin fer allò desitjat.
Hi ha pàgines (cada vegada menys) que no es poden visitar des de Linux ja que no compleixen els estàndards W3C i només s'hi pot accedir amb l'Internet Explorer, el navegador de Windows. Utilitzeu l'Internet Explorer amb el Wine o el VMware. Llegiu aquí.

Què hi ha fa un pingüí per tot arreu?

És Tux, la mascota del Linux.

Què és una distribució?

És el nucli del sistema operatiu Linux amb una sèrie de programes seleccionats. Cada distribució tria uns programes d'entre tots els que hi ha i «munta» el paquet per als usuaris. Algunes de les més conegudes:

Debian Fedora Mandriva OpenSUSE

Quina distribució he d'instal·lar?

Algunes de les més recomanables per a usuaris novells:


Fedora Kubuntu / Ubuntu Mandriva OpenSUSE
 • Si teniu una connexió lenta a Internet, podeu demanar CD-Roms gratuïts (us els envien directament a casa sense cap mena de cost) de les distribucions Kubuntu i Ubuntu per tal de provar-les lliurement. Com que hi ha la versió Live CD no haureu d'instal·lar res al disc dur per provar-les, tot i així, si vos agrada, la podeu instal·lar fàcilment amb l'instalador gràfic que incorporen.


També són bastant fàcils d'usar distribucions catalanes com la Catix.


Si enteneu l'anglès, aquí teniu una pàgina que us ajuda a escollir una distribució de Linux a la vostra mida: Linux Distribution Chooser. Si no, podeu veure una traducció al Català per OpenTrad de la pàgina anterior des d'aquí.

Si voleu veure imatges de diverses distribucions de Linux (entre les quals Ubuntu, Kubuntu Càtix, Debian Suse, Fedora, Mandriva...) podeu fer clic aquí. La majoria d'imatges estan en Anglès, tot i que totes les distribucions aquí llistades es poden instal·lar i usar en Català.

Què són els escriptoris?

El Linux, a diferència del Windows, té el sistema operatiu separat de la interfície gràfica. Això vol dir que li podem posar el «vestit» que més ens agradi. Hi ha dos «vestits» principals que són el Gnome i el KDE. Podem triar un o altre (o un tercer) quan instal·lam el Linux.

GNOME o KDE?

Com a nouvingut, el millor que pots fer és utilitzar l'escriptori que vingui per defecte amb la teva distribució. Més endavant, pots anar experimentant amb altres escriptoris i decidir tu mateix.

Si tanmateix vols provar-los tots dos sense abans instal·lar cap distribució, per fer-te'n una idea, pots:


Més informació:

Com és l'escriptori de Linux?

Si vols veure captures de pantalla dels escriptoris, utilitza els següents enllaços:

També et pots fer una idea de com és Linux mirant imatges de diferents distribucions en la secció de Quina distribució he d'instal·lar?

Puc tenir en una mateixa màquina el Windows i el Linux?

Sí, el Linux ja "sap" que moltes vegades li tocarà compartir el disc dur amb el Windows. L'instal·lador del Linux ja instal·la un petit programet (LILO o GRUB) que, en arrancar l'ordinador, ens permetrà triar quin sistema operatiu volem carregar.

A més, hi ha programes com el VMware server que us permeten tenir el Windows en una finestra del Linux.

Es poden veure els arxius desats a particions Windows des de Linux?

Sí, el Windows no «veu» les particions Linux, però el Linux sí que és capaç de «veure» les particions FAT, FAT32 i NTFS de Windows.

A més, si tenim la partició de Windows formatejada en FAT o FAT32, hi podrem fer modificacions directament. Si la partició del Windows és NTFS, haurem d'instal·lar algun programa adicional per modificar-la (no per "veure-la").

Funcionen els programes de Windows amb el Linux?

Sí, funcionen, mitjançant una aplicació anomenada Wine. Alguns programes funcionen immediatament i d'altres necessiten un poc més de paciència per aconseguir executar-los. Aquí hi ha la llista dels programes Windows que funcionen sobre Linux amb el Wine.

Hi ha, però, versions de pagament del Wine que en milloren les cararcterístiques: Crossover, Cedega ...

Però la millor manera d'instal·lar programes de Windows en Linux o de configurar maquinari incompatible amb Linux és amb els emuladors (que et permeten tenir un o més sistemes operatius instalats en una finestra del Linux). Això sí, si voleu ser legals, hauríeu de disposar d'un Windows legal, i si no, almenys d'un CD d'instal·lació de Windows.

Un dels millors emuladors que existeix tant per Linux com per Windows és el VMware Server, que és gratuït però, per desgràcia, es troba en Anglès i no és lliure.

També n'hi ha altres com el Win4Lin o el Serenity que et permeten tenir el Windows a una finestra del Linux. La versió lliure s'anomena QEmu.

De totes formes, i si estàs decidit a fer el pas a Linux, et recomanam que t'oblidis de les aplicacions de Windows i miris de cercar-hi alternatives...

I si tenc un Macintosh?

Si tens instal·lada la darrera versió del MacOS (la X), has de saber que deriva del mateix sistema operatiu que el Linux: el UNIX.

Si vols instal·lar una distribució de Linux al teu Macintosh, et recomanam Mandriva, Debian o Ubuntu.

Aquí teniu una llista de les distribucions que tenen versió de Linux per als ordinadors Macintosh d'arquitectura PowerPC (també anomenada PPC).

Quines distribucions puc trobar en català?

Aquí les tens

Tendré problemes de maquinari?

La majoria de les distribucions ja detecten automàticament el maquinari (tal com ho fa el Windows). Els candidats a donar-te més problemes són els mòdems de 56 k, els mòdems ADSL USB, les targetes de xarxa inalàmbriques, algunes memòries USB i les targetes gràfiques ATI.

Llocs on pots mirar si el teu maquinari funcionarà amb Linux:

Què és això de la consola?

És una eina molt potent per administrar el Linux. També s'anomena terminal o línia d'ordres.

Abans d'existir els escriptoris, tot es feia des de la consola. D'ençà que s'han popularitzat els escriptoris, ja es pot triar si fer-la servir o no.

Per a la majoria de funcions, no necessitarem consola. Si sou nouvinguts, podeu fer com si el tema no existís. A la llarga, però, haurem d'aprendre'n una mica per realitzar segons quines funcions més avançades.

Unes quantes pàgines que us poden ajudar:

Durant

Com ho he de fer per instal·lar Linux?

Provau-lo a internet

Visitau aquesta web (heu de tenir el Java habilitat al vostre navegador). Aquí podreu veure com funciona una distribució Mandrake amb escriptori KDE. És un poc lenta, però us podreu fer una idea de com va el tema.

Provau-lo al vostre ordinador

Per a provar-lo, recomanam qualsevol distribució autònoma basada en Knoppix com la Catix, la Xarnoppix, etc. És un CD o DVD autoarrancable que executa el Linux des del CD, sense instal·lar cap arxiu al nostre disc dur. Si teniu una bona connexió, podeu descarregar la distribució que més us agradi en forma d'ISO des d'aquest ftp i enregistrar-lo amb qualsevol programa d'enregistrament de CDs o DVDs.

Si no teniu una bona connexió a internet, podeu fer unes quantes coses:

 • Demanau a algú que us en faci una còpia.
 • Comprau una revista de Linux com Mundo Linux o Todo Linux, que sempre solen venir amb un CD o DVD on hi ha alguna distribució de Linux.
 • Demanau còpies en CD o DVD d'Ubuntu aquí. Us arribaran al cap d'uns mesos, però directament a casa vostra i de manera totalment gratuïta.

Per fer que l'ordinador arranqui del CD o DVD, consultau aquesta secció.

Si actualment teniu el Windows instal·lat, podeu provar el Linux en una finestra del Windows amb el VMware Server (gratuït).

Com crear un CD a partir d'una imatge ISO descarregada?

S'asumeix que abans de fer res ja heu descarregat la imatge d'un CD des d'Interet (és a dir que disposeu d'un fitxer acabat en .iso). Si és així, continueu llegint:

En GNU/Linux:

 • Amb KDE:

1. Assegureu-vos que teniu el K3b instal·lat:

- En Debian, Càtix KNOPPIX executeu des d'un terminal: su -c "aptitude install k3b".

- En Kubuntu executeu des d'un terminal: sudo aptitude install k3b.

2. Feu clic amb el botó dret de ratolí a sobre del fitxer ISO descarregat i trieu l'opció Obre amb K3B.

3. Introduiu un CD verge i feu clic a Començar.


 • Amb GNOME:

1. Feu clic amb el botó dret de la imatge ISO i trieu l'opció Escriu al disc.

2. Feu clic a Començar.


En Microsoft Windows:

 • Amb el Nero:

1. Obriu el Nero.

2. Feu clic a "Grabador" i després a "Grabar Imagen ISO".

3. Trieu el firxer ISO que vulgueu grabar i feu clic a "Grabar".


 • Sense el Nero:

1. Baixeu-vos el programa gratuït CDBurnerXP Pro des d'aquí. Més llocs de baixada al seu lloc web (en anglés o en català per OpenTrad).

2. Descomprimiu-lo i instal·leu-lo.

3. Obriu-lo.

4. Feu clic a "Start new data disc compilation".

5. Feu clic al menú "File" i després a "Write disk from ISO file".

6. Seleccioneu la imatge ISO que us heu descarregat.

7. Feu clic al botó "Write Disc" per començar a grabar.


NOTA: També hi ha altres programes que permeten grabar fitxers ISO des del Windows, en són exemples l'Easy CD Creator, el Deep Burner... Si els voleu utilitzar en comptes dels que he explicat aquí ho podeu fer.

Obteniu una distribució instal·lable

Podeu triar la que més us agradi d'aquesta llista. També es baixa en forma d'iso i s'enregistren a cds o dvds amb el CloneCD, l'Easy CD Creator o el Nero sota Windows.

Defragmentau del disc dur

Es pot fer amb Windows. Menú Inicia...Accessoris....Eines del Sistema...Compactador de discs.

Identificau el maquinari

Cercar als manuals del nostre ordinador o a l'administrador de dispositius de Windows el nom del maquinari (targeta de so, targeta de vídeo...) del nostre ordinador. Ho necessitarem per si el Linux no el detecta automàticament.

Particionau el disc dur

Heu de fer "lloc" al vostre disc dur per posar-hi el nou sistema operatiu.

Us recomanam crear dues particions més: una del tipus Ext2 d'uns quants Gb i una «Swap» del doble de megues que la memòria RAM de l'ordinador. En el cas d'un ordinador normalet, podeu fer-li dues particions d'almenys 3 Gb i 500 Mb, respectivament.

Això és molt intuïtiu i bo de fer amb les eines de particionat com el Partition Magic. Però, des d'aquí us recomanam fer aquestes modificacions des des de la mateixa instal·lació del Linux.

Instal·lau-lo

La instal·lació comença directament del cd. Per a fer això, potser li ho haurem d'indicar a la BIOS. Després, només cal seguir les passes que ens proposa l'instal·lador.

Com li he dir al meu ordinador que arrenqui des del cd-rom o del dvd?

Heu de modificar la BIOS del vostre ordinador. Això es fa de la següent manera:

 • En arrancar l'ordinador, premeu la tecla Supr i entrareu a un menú per configurar la placa mare.
 • A l'apartat "Bios Features Setup", hi ha una opció que posa "Boot Sequence", que és allò que li diu a la Bios quin ordre ha de seguir per a carregar. Si voleu carregar des del cd, l'opció cdrom ha d'estar abans del disc dur (normalment C).
 • Per navegar per aquests menús, heu d'emprar els cursors, la tecla Intro i la tecla Esc, i per canviar qualque menú, Av Pag i Re Pag.

Més informació:

NOTA. No és segur que hagueu de prémer la tecla Supr, podria ser que fos una altra tecla com F1, F2 ... Tampoc no totes les BIOS tenen el menú exactament com he explicat més amunt, però més o menys... Si els vostres menús són diferents, haureu de cercar les opcions equivalents.

Si la nostra placa mare no permet l'arrancada des del cd o dvd: Smart boot manager (anglès).

Després

Quin programa he d'usar per ... ?

Heus aquí una taula que us pot ajudar:

Tipus de Programa Windows Linux
Processador de textos Microsoft Word OpenOffice Writer, Abiword
Navegador internet Internet Explorer, Firefox Firefox, Konqueror
Correu electrònic Outlook Express, Thunderbird Thunderbird, Kmail
Reproductor de mp3s Windows Media, Winamp XMMS, AmaroK
Enregistrador de cds Nero, EasyCD Creator, CloneCD K3b
Missatgeria instantània MSN Messenger Amsn, Gaim
Reproductor d'arxius *.ra i *.ram Real Player Real Player
Capturador de pantalla (integrat al sistema operatiu) KSnapshot
Editor de pàgines web Dreamweaver Quanta Plus, NVU
Intercanvi de fitxers Emule Amule, MLDonkey
Descàrrega de fitxers Download Accelerator, Go!Zilla Kget

Una llista molt més extensa la podeu trobar a aquí (castellà).

Altres webs que us poden ajudar:

D'on puc baixar més programes per a Linux?

Sempre que es pugui, recomanam baixar els programes en format rpm (si utilitzau Fedora, Mandriva o SUSE). Són molt més fàcils d'instal·lar. A Debian i a les distribucions que s'hi basen (com Ubuntu/Kubuntu) es fa servir el format deb.

De totes formes, moltes distribucions ja tenen utilitats per a descarregar i instal·lar directament els programes. És el cas de Synaptic (per a Debian i Fedora), YaST (per a Suse) o Mandriva Control Center (per a Mandriva).

Com puc engegar més ràpidament Linux

http://www.softcatala.org/forum/linux/messages/3491.html


Quins jocs hi ha disponibles per a Linux?

Els més importants són Quake, Doom, Heretic i Tux Racer, que segons la nostra modesta opinió són els més recomanables.

També hi ha jocs més senzillets del tipus Arkanoid, cartes, cercamines, Lemmings...

Més informació.

Necessitaré un antivirus?

A Linux no fan falta antivirus, per dues raons:

 • La majoria de virus estan pensats per funcionar sobre Windows i no es poden executar a Linux.
 • A Linux mai es fa feina amb un usuari administrador, amb la qual cosa, moltes accions «crítiques» que poden fer els virus des d'un usuari Windows (que moltes vegades és administrador), no les podrien realitzar des d'un usuari amb permisos restringits (com és el cas dels usuaris estàndard de Linux).

On em poden ajudar?

Primer de tot, te recomanam que enviïs el teu dubte al fòrum de Linux de Softcatalà. Si vols més informació, hi ha diferents grups d'usuaris de Linux del nostre País que tenen fòrums i llistes de correu que ens poden anar bé. Aquí en tens la llista completa.

En engegar el Linux, no se m'obre l'escriptori. Què faig?

A veure si aquests fils del fòrum et donen una mica de llum ...

Com s'instal·la un programa que he descarregat en format tar.gz?

Com convertir paquets en format RPM al format DEB? (instal·lar programes en RPM sobre Ubuntu/Kubuntu/Càtix...)

A continuació s'explica com es poden convertir els paquets de programari en format RPM al format DEB per tal de poder instal·lar programes baixats d'internet en format RPM sobre Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu/Càtix/Debian...

1. Instal·leu els paquets alien i fakeroot (en un terminal/consola; Aplicacions/Accessoris/Terminal en GNOME o Menú K/Sistema/Consola en KDE;... teclejeu):

sudo aptitude install alien fakeroot # o su -c "aptitude install alien fakeroot" si no teniu la utilitat sudo (normalment en Debian)

2. Aneu al directori on teniu els paquets de programari en format RPM (continuant al terminal/consola):

cd ~/Desktop # si es troben a l'escriptori
cd ~/ # si es troben a la carpeta d'inici

...

3. Executeu l'alien per transformar el paquet:

fakeroot alien *.rpm *.RPM

4. Esborreu els paquets RPM:

rm *.rpm *.RPM

5. Instal·leu, si voleu, els paquets en format DEB:

sudo dpkg -i *.deb *.DEB # o su -c "dpkg -i *.deb *.DEB" si no teniu la utilitat sudo (normalment en Debian)

6. Finalitzat!:

exit # per tancar el terminal/consola

Acab de (re)instal·lar el windows i ara no puc accedir al Linux. Què faig?

Primer de tot, una altra vegada, mira d'instal·lar el Linux després del Windows. T'evitaràs molts problemes.

Si ja està fet, aquí tens uns quants enllaços que et poden donar una mica de llum:

Com puc suprimir el Windows del meu disc dur?

Si esteu utilitzant Linux des de fa temps i decidiu desfer-vos del Windows per tal de tenir més espai en la partició del Linux, ho podeu fer de la següent manera:


0- Feu una còpia de seguretat de tot el sistema utilitzant, per exemple el Keep.

1- Baixeu-vos el LiveCD del GParted des d'aquí (28,4MB).

2- Cremeu-lo utilitzant el vostre programa per defecte (K3b, Nautilus, Gnome-backer...).

3- Arranqueu l'ordinador des d'aquest CD (reiniciant-lo amb el CD dins del lector).

4- Premeu enter, trieu idioma i disposició del teclat (normalment "es").

5- Feu un clic amb el botó dret a la partició del Windows (normalment /dev/hda1) i trieu l'opció "Suprimir".

6- Ara feu clic a la partició del Linux (normalment /dev/hda2) i trieu l'opció "Canvia el tamany/Mou".

7- Assigneu tot l'espai del disc per a aquesta partició (movent el principi de la partició fins al començament del disc).

8- Cliqueu el botó "Aplica" i li dieu que "Sí".

9- Espereu a que acabi el procés.

10- Reinicieu l'ordinador amb el botó vermell del costat inferior esquerra de la pantalla.

11- Llestos, ja podeu utilitzar el Linux totalment lliure de Windows, felicitats!


NOTA: Aquest seria el mètode més usual per a suprimir Windows del disc dur. Tot i axií pot ser que no tingueu el sistema de particions com he suposat aquí, en aquest cas ens ho hauríeu de dir al fòrum de Linux de Softcatalà per tal d'ajudar-vos:

Com puc suprimir el Linux del meu disc dur?

No t'ho aconsellam, però si, així i tot, ho has de fer, les passes serien les següents:

1- Formatejar la partició la del Linux (amb el Partition Magic o similar, per exemple).

2- Reescriure el MBR perquè carregui directament Windows.

Una manera de fer això, és arrencant amb un disquet de MS-DOS i introduint l'ordre fdisk /mbr.

Altres PMF en català per a Linux